Wat is een levensverzekering

De levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering die een bedrag uitkeert op het moment van overlijden van de verzekerde of op een vooraf afgesproken datum, ongeacht het nog in leven zijn van de verzekerde. Meestal sluit men een levensverzekering af voor de nabestaanden of voor het aflossen van schulden.

Met een levensverzekering wordt vaak de uitvaart gefinancierd zodat uw nabestaanden niet met de kosten opgezadeld worden. Bij een uitvaart komen namelijk al snel een hoop kosten kijken die anders door de nabestaanden betaald moeten worden.

Redenen voor een levensverzekering

Levensverzekeringen worden om verschillende redenen afgesloten. Zo kan een levensverzekering afgesloten worden om schulden af te lossen zoals bijvoorbeeld het aflossen van uw hypotheek bij overlijden. Ook kunt u met behulp van een levensverzekering de verzorging van uw nabestaanden garanderen. Het is ook mogelijk om een levensverzekering af te sluiten om op deze manier een inkomen voor uw oude dag te garanderen of om simpelweg te sparen voor toekomstige lasten zoals de studie van uw kinderen bijvoorbeeld. Kortom:

  • Aflossen van schulden
  • Verzorgen van nabestaanden
  • Garanderen van inkomen oude dag
  • Sparen voor toekomstige lasten
  • Moment van uitkeren

Een levensverzekering kan op verschillende momenten uitkeren, afhankelijk van wat u afspreekt bij het afsluiten van de levensverzekering. Een levensverzekering kan uitkeren bij leven op een bepaalde datum of bij het overlijden van de verzekerde. Ook is het mogelijk om een combinatie van beide overeen te komen zodat er wordt uitgekeerd bij leven en bij overlijden van de verzekerde.

De premie van een levensverzekering

Net als bij de meeste verzekeringen dient men ook bij de levensverzekering een premie te betalen. Op deze manier betaalt de verzekerde periodiek een vast bedrag aan de verzekeringsmaatschappij in ruil voor de levensverzekering. Men kan er ook voor kiezen om geen premie te betalen maar direct in een keer het complete bedrag over te maken. In dit geval spreekt men van een koopsom. Het is ook mogelijk een deel over te maken en de rest te betalen door middel van een premie.

Soort uitkering bij levensverzekering

Ook als het gaat om de uitkering van een levensverzekering zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan men in een keer het complete bedrag uitgekeerd krijgen, ook wel de kapitaalverzekering genoemd. De andere optie is om het in termijnen uit te laten keren, ook wel de renteverzekering genoemd. De verzekerde spreekt bij het afsluiten van een levensverzekering af of deze gebruik wil maken van een kapitaalverzekering of een renteverzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *