Vrijgekomen lijfrente

Hoe krijg ik lijfrente

Lijfrente is een bedrag dat uitbetaald wordt uit een lijfrente verzekering. Deze lijfrente verzekering dient te worden aangekocht door middel van een eenmalige storting of periodieke premiebetalingen. U kunt een lijfrente verzekering vergelijken met een levensverzekering. Lijfrente wordt namelijk aangekocht, zodat u later een extra voorziening heeftt naast uw inkomen of pensioen. Lijfrente geeft tevens een extra zekerheid bij overlijden. In geval van overlijden gaan de opgebouwde lijfrente premies namelijk eerst naar uw partner en indien die ook overlijdt naar de kinderen.

Indien u een lijfrente verzekering afsluit, dan worden er een aantal zaken bekeken die belangrijk zijn voor de hoogte van de termijn van de lijfrente premies. Er wordt o.a. gekeken naar de marktrente op het moment van aankoop van de lijfrente, de leeftijd van de begunstigde en de kans van overlijden.

Wanneer komt lijfrente vrij

Lijfrente komt vrij op een vooraf afgesproken tijdstip. Is dit tijdstip bereikt, dan zult u verzekerd zijn van een extra inkomen, zodat u zonder geldzorgen kunt genieten van uw oude dag. Enkele typische kenmerken van lijfrente zijn:

  • U bent verzekerd van een vaste periodieke uikering van uw vrijgekomen lijfrente.
  • Vrijgekomen lijfrente kan prima als aanvulling op uw pensioen of inkomen dienen.
  • Er zijn diverse looptijden voor een lijfrente verzekering mogelijk. Deze looptijden worden vooraf berekend en u kunt zelf kiezen welke looptijd voor u het meest geschikt is.
  • Met een lijfrente kunt u uw partner en kinderen mee verzekeren. De lijfrente wordt automatisch bij overlijden overgedragen op de gezinsleden.

Wat te doen met vrijgekomen lijfrente

Bent u in de gelukkige positie dat de lijfrente is vrijgekomen, dan kunt natuurlijk lekker gaan genieten van dit extra inkomen. U kunt echter ook indien u het extra inkomen nog niet direct nodig heeft, de vrijgekomen lijfrente in een koopsompolis storten. Het beste is hier de keuze voor een koopsompolis van een direct ingaande lijfrente. In dit geval heeft u het geld en kunt u zoveel mogelijk verzekeraars en tussenpersonen met elkaar gaan vergelijken. Bij de meest gunstige aanbieders kan de uitkering namelijk wel € 1600,- hoger zijn, dan bij andere aanbieders. Tevens hebben de meeste direct ingaande lijfrentes geen beleggingsrisico.

Hoe zit het met de belasting

Indien er lijfrente vrijkomt, dan zal de belasting helaas niet lang op zich laten wachten. Hoe graag u het ook anders wilt zien, de belasting zal uw extra inkomen gaan belasten. De hoogte van die belasting hangt af van uw situatie en de manier waarop u de lijfrente laat uitkeren. Heeft u namelijk al een hoog inkomen, dan zal het percentage van de belasting ook hoger zijn. Een hogere belasting is tevens het geval, indien u de lijfrente in een keer laat uitbetalen. Om extra belasting voordeel te halen, kunt u de vrijgekomen lijfrente ook opnieuw in een koopsompolis storten, gaan beleggen of vast zetten in een andere spaarpolis. Informeer goed naar de mogelijkheden.

Heeft lijfrente invloed op AOW

Inkomsten die verkregen zijn uit arbeid, hebben invloed op de AOW uitkering. Heeft u echter vermogen van waaruit dividend of rente wordt betaald, zoals een lijfrente uitkering, dan zal dit geen gevolgen hebben voor uw AOW en uw AOW partner toeslag. Om voor zekerheid te gaan en de juiste informatie in te winnen, is het aan te raden om contact op te nemen met de SVB(de Sociale VezekeringsBank).jfrente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *