Lijfrente uitkering berekenen

Lijfrente uitkering berekenen

Als je al jarenlang aan het sparen bent voor een lijfrente, dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel je straks, als je de lijfrente uit kunt keren over houdt aan je lijfrente. Hoeveel geld kun je dan bijvoorbeeld elke maand opnemen? Aangezien er een hoop factoren zijn die van invloed zijn op de uiteindelijke lijfrente die overblijft, is dit nog niet zo gemakkelijk te bepalen.

Reken modules

Gelukkig zijn er wel meerdere rekenmodules waar je kunt berekenen hoeveel lijfrente je al hebt opgebouwd of hoeveel lijfrente je aan het einde van de rit zou hebben opgebouwd.

Verder kun je natuurlijk ook langs de bank gaan om te samen met een adviseur vast te stellen hoe de stand van zaken is betreffende je lijfrente.

Factoren die van invloed zijn op de lijfrente

Voordat je een lijfrente hebt afgesloten, heb je je er waarschijnlijk al in verdiept op welke manier je het beste je lijfrente af kunt sluiten. Bij welke bank je bijvoorbeeld het beste een lijfrente kunt afsluiten, en welke termijn je het beste aan kunt nemen, etc. Het zal je dan dus ook niet verbazen dat dit soort keuzes uiteindelijk natuurlijk invloed hebben op hoe je lijfrente uiteindelijk zal worden uitgekeerd.

Lijfrente en de belasting

Maar als je eenmaal weet hoeveel lijfrente je krijgt uitgekeerd, dan ben je er natuurlijk nog niet. Want dit bedrag is dan slechts een bruto bedrag. Je zult hierover, net als een normaal inkomen gewoon belasting moeten betalen. Met een deel van de lijfrente kun je dus eigenlijk helemaal niks. En je wilt dus eigenlijk alleen weten hoeveel je uiteindelijk netto aan je vrijgekomen lijfrente kunt overhouden. Ook hier heb je zelf invloed op.

Maandelijkse toelage ontvangen

Hoe meer euro’s je bijvoorbeeld per maand uit laat keren van je lijfrente, hoe meer belasting je hierover zult moeten betalen. Hoeveel belasting je hierover moet betalen. Ligt dus onder andere aan het bedrag, maar ook aan eventueel andere inkomsten die je nog hebt. Kortom, om een zo hoog mogelijk netto bedrag van je lijfrente over te houden, zul je je ook goed moeten laten informeren. Schakel dus een financieel deskundige in. Zeker bij hoge lijfrentes zal het het geld meer dan waard zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *