Hoofdpagina

Wanneer een levensverzekering afkopen

Indien u een levensverzekering heeft afgesloten, weet u van te voren nooit of u de hele looptijd volmaakt. Levensverzekeringen worden namelijk voor langere periodes afgesloten, die veelal ingaan vanaf 15 jaar met een maximum van 30 jaar.

In die tijd kan er veel in uw leven gebeuren. Zowel op gezondheids gebied als op financieel gebied kunnen zich in een periode van 15 tot 30 jaar, vele ongemakken voordoen. Door deze ongemakken kan het zijn dat u besluit uw levensverzekering af te kopen. Bij gezondheidsproblemen kan het zo zijn, dat u uw werk niet volledig meer kunt uitvoeren en afhankelijk bent geworden van een uitkering. In het ideale geval kan u gaan genieten van de levensverzekering uitkering. Helaas is dit niet altijd het geval.

In dit geval kan het moeilijk zijn de premie te blijven betalen. Het kan ook zo zijn, dat u financiƫle zorgen heeft waardoor de premie betalen moeilijker wordt en het bedrag dat bij afkopen vrijkomt erg welkom is. Echtscheiding is tevens een reden waarom levensverzekeringen wordt afgekocht.

Is afkopen verstandig

En levensverzekering afkopen kost over het algemeen alleen maar geld. Afhankelijk van het soort levensverzekering welke u heeft, kunnen er met het afkopen ontzettend hoge kosten gepaard gaan. Informeer daarom goed wat de spelregels zijn en of u er wel geld aan over houdt. Ook indien u wilt stoppen omdat u de premie niet meer kunt betalen, is het goed om precies te weten wat u er mee opschiet. Bij het afkopen van een levensverzekering worden namelijk alle gemaakte kosten en rendementen, die men anders verwacht had, in een keer van het afkoopbedrag afgetrokken. Deze bedragen kunnen in veel gevallen zeer hoog oplopen. In de extreemste gevallen zelfs zo hoog, dat er nog geld bij moet. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het soort levensverzekering en de looptijd die uw verzekering al heeft. Bij een kortere looptijd zijn de kosten veelal hoog en haalt u er nauwelijks voordeel uit. Een goed levensverzekering advies kan u dus veel geld besparen.

Welk voordeel met afkopen

Uw levensverzekering afkopen kan voordelen hebben indien de looptijd dusdanig is, dat u geen verlies lijdt en u op dat moment geld nodig heeft. De mogelijkheid tot belenen, is echter een betere optie. Bij belenen leent u het bedrag dat u nodig heeft van uw levensverzekering en laat u de levensverzekering gewoon doorlopen. Op deze manier worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Afkopen is tevens een voordeel, indien er andere meer winstgevende projecten zijn, waar u zich met de afkoopsom kunt inkopen.

Het nadeel van afkopen

Het grootste nadeel van het afkopen van een levensverzekering is, dat u een stuk zekerheid voor later weghaalt. Daarnaast mist u bij afkopen het grootste rendement. Het meeste rendement wordt namelijk in de laatste jaren van de looptijd opgebouwd. Afhankelijk van het bedrag dat vrijkomt na afkopen, is er ook nog de belasting die over uw schouder meekijkt en geld opeist. Pas tevens goed op met het over sluiten van bepaalde type levensverzekeringen. Veelal zal namelijk eerst de oude levensverzekering moeten worden afgekocht. Hier zitten soms voordelen aan voor de verzekeraar, maar soms grote nadelen voor u.

Hoe bereken ik de afkoopwaarde

Dit ligt helemaal aan het soort levensverzekering welke u heeft. De afkoopwaarde is helemaal afhankelijk van de poliswaarde die u op dat moment heeft opgebouwd. De waarde wordt namelijk bepaald door het behaalde rendement, de periodieke inleg en de kosten die in rekening gebracht worden. Bij veel overlijdensrisicoverzekeringen bestaat echter niet de mogelijkheid om af te kopen. Voor de juiste berekening zijn er diverse rekenformules op internet, waar u al uw gegevens in kunt vullen, zodat u te weten komt wat uw eventuele afkoopsom is.